Puhelinnumero

+123-456-7890

Sähköposti

mail@kehonterveydeksi.fi

Aukioloajat

Mon - Fri: 7AM - 7PM

Monelle hieronta on jo ajatuksena stressiä poistava ja rentouttava, ja sen katsotaan olevan yksi parhaista keinoista palauttaa keho fyysisen rasituksen jälkeen. Mutta paitsi mukavaa kylpylävierailua, rentoutusta päivän päätteeksi tai vain itsensä hemmottelua, hieronta voi olla myös paljon muuta ihmismielelle ja keholle. Hieronta siis rentouttaa ja sillä on suotuisia terveysvaikutuksia, mutta mitä muuta hyötyä hieronnasta on keholle ja mielelle?

Kuona-aineet liikkeelle

Hieronnan päätavoite on yleensä aktivoida lihassolujen toimintaa samalla, kun se rentouttaa lihaksia ja lievittää kipuja. Tämä kaikki voi auttaa nopeuttamaan rasituksesta palautumista. Hieronta voi toisaalta myös auttaa ehkäisemään ennalta rasitusvammojen syntyä ja myös edistämään syntyneen rasitusvamman paranemista. Kun lihakset ovat oikein kireät ja kivuliaat, niiden nestekierto on puutteellista. Hieronta auttaa valtimoveren pääsyä kudoksiin ja hieronnan aiheuttama fyysinen paineen nousu pehmytkudoksissa avaa kudosten kalvoja ja edistää hapettuneen nesteen pääsyä soluihin. Vastaavasti samalla erilaiset kuona-aineet kuten maitohappo, poistuvat tehokkaammin kehon kudoksista.

Sidekudosten elastisuus takaisin

Pehmytkudoksissa voi vammojen seurauksena tai rasituksesta johtuen olla erilaista arpikudosta ja kiinnikkeitä, jotka omalta osaltaan tekevät kudoksesta vähemmän venyvää ja rajoittavat nivelten ja lihaksen liikkuvuutta. Näiden ongelmien poistamiseen käytetään syvää kitkahierontaa, joka palauttaa sidekudoksiin niiden normaalin elastisuuden ja lihaksiin niiden supistumisominaisuuden.

Kivuntunteen palautuminen

Urheilijoilla voi olla joskus vaikeuksia edes huomata jäykkyyttä tai rajoitusta nivelen liikeradoissa, sillä pitkällä aikavälillä mekanoreseptorit ovat sopeutuneet tilanteeseen. Hieronta mahdollistaa sen, että tämä aistinelimistä tuleva tieto resetoidaan ja tämän jälkeen lihasjännitystä ja kipua aistitaan jälleen herkemmin. Tämä on tärkeää siksi, että on tärkeä osata kuunnella ja ymmärtää kehon viestejä jotta mahdollisia kiputiloja voidaan hoitaa ajoissa, ennen kuin niistä kasvaa ongelma. Samaa ongelmaa voidaan huomata myös näyttöpäätteellä työskentelevillä henkilöillä, jolloin tila voi aiheuttaa esimerkiksi päänsärkyä ja huimausta.

Lievitystä stressiin

Samalla, kun hieronta rentouttaa lihaksia, on sen todettu myös vapauttavan elimistöön kudoksista endorfiineja, kivunsäätelyn ja samalla elimistön hyvän olon tunteeseen ja rentoutumiseen liittyviä neurohormoneja. Näiden hormonien tiedetään paitsi säätelevän kipua myös lisäävän ruokahalua, parantavan immuunikykyämme ja saavan aikaan euforian tunnetta. Tällöin tunnemme vähemmän kipua ja stressitaso tuntuu myös laskevan. Vaikutus stressiin on jotakuinkin samaa kuin suklaan syönnillä, ja tämä keino on myös terveydelle suklaata ystävällisempi.

Parempi unen laatu

Hieronta on todistetusti hyvä keino helpottaa unen saantia ja myös parantamaan unen laatua. Mielihyvähormonit ovat osaltaan vaikuttamassa levolliseen ja syvään uneen, ja kun kehon kiputilat ovat poissa, ei yöllä tule herättyä tämänkään vuoksi. Uniongelmiin kannattaa siis ehdottomasti yhtenä keinona harkita hierontaa.

Kasvotkin kaunistuvat

Useat ihoekspertit ovat todenneet hieronnan nopeuttavan verenkiertoa, ja tämä puolestaan kiinteyttää löystynyttä ihoa ja lisää elinvoimaa kasvojen ihoon. Kasvojen lihaksia voi hieroa itsekin, ja näin lisätä helposti verenkiertoa ja poistaa jännityksen ja väsymyksen merkkejä.

Hieronnan voidaan siis hyvällä mielin sanoa olevan yksi monipuolisimmista mielen ja kehon hyvinvointiin vaikuttavista asioista. Hieronta ei myöskään altista lääkkeiden sivuoireille eikä vaadi lääkärin seurantaa, niinpä sitä voi suositella aivan kaikille, mikäli tuntee mielensä tai kehonsa kaipaavan virkistystä, avausta ja hieman sitä hemmotteluakin.